Provident Opinie

Data dodania: 6 lipca 2014 r. / Aktualizacja: 11 stycznia 2023 r.

Provident to jedna z największych firm pożyczkowych w Polsce. Działa na rynku od 1997 roku. Należy do międzynarodowej grupy finansowej International Personal Finance, której korzenie sięgają roku 1880. Spółka International Personal Finance jest obecna również na innych rynkach: w Czechach, Słowacji, Rumunii, Węgrzech i Meksyku. Obecnie biuro główne Provident w Polsce znajduje się przy ul. Inflanckiej 4a w Warszawie.

Wymagania

  • Czysta historia kredytowa
  • Zameldowanie
  • Numer telefonu
  • Adres e-mail
  • Konto w banku
  • Zaświadczenie o dochodach
  • Status osoby fizycznej

Pożyczka na raty u Providenta

    • Provident - logo
    • 300 - 20000 złKwota pożyczki
    • 3 - 48 m-cyOkres spłaty
    • -Pierwsza pożyczka gratis
    • 18 - 80 latWiek pożyczkobiorcy
    • Sprawdź

    Provident Polska SA – instytucja finansowa oferująca pożyczki, będąca częścią międzynarodowej grupy International Personal Finance. RRSO: 19,75%

    • Firma udzielająca pożyczkiProvident
    • Minimalna kwota pożyczki300 zł
    • Maksymalna kwota pożyczki20000 zł
    • Minimalny okres spłaty3 miesięcy
    • Maksymalny okres spłaty48 miesięcy
    • Pierwsza pożyczka za darmo NIE
    • Maksymalna kwota pierwszej bezpłatnej pożyczki-
    • Oprocentowanie (RRSO)19,75%
    • Minimalny wiek pożyczkobiorcy18 lat
    • Maksymalny wiek pożyczkobiorcy80 lat
    • Czas wypłaty pożyczki15 minut
    • Sprawdzana historia kredytowaBIK, BIG, KRD

    Oferta produktowa „Pożyczka Samoobsługowa PRO” trwa od 01.06.2022 r. i dotyczy pożyczki oferowanej przez Internet spłacanej w 12, 18, 24 lub 36 miesięcznych ratach o całkowitej kwocie pożyczki od 500 zł do 15 000 zł. Warunkiem udzielenia pożyczki jest pozytywny wynik oceny zdolności kredytowej konsumenta. Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania (RRSO) wynosi 19,75%, całkowita kwota kredytu (bez kredytowanych kosztów) 5000 zł, całkowita kwota do zapłaty 6000 zł, oprocentowanie stałe 0%, całkowity koszt kredytu 1000 zł (w tym: prowizja 480 zł, opłata przygotowawcza 40 zł, opłata za elastyczny plan spłat 480 zł, odsetki 0 zł), 24 równe raty miesięczne w wysokości 250 zł. Kalkulacja została dokonana na dzień 16.11.2022 na reprezentatywnym przykładzie „Pożyczki Samoobsługowej PRO”.

    RRSO: 19,75%. Przykład pożyczki: 300 zł na 3 miesięcy. Do spłaty: 314,81 zł.

Dane firmy

Nazwa firmy: Provident Polska S.A.
Adres: ul. Inflancka 4a, 00-189 Warszawa
Telefon: +48 600 200 200
E-mail: bok@provident.pl
Strona www: www.provident.pl
Godziny pracy firmy: pon – pt 7:00 – 21:00
NIP: 525 157 12 92
REGON: 011994880
KRS: 0000009389

Zalety

  • minimum formalności
  • wysoki maksymalny wiek pożyczkobiorcy - 80 lat

Wady

  • sprawdzanie w bazach BIK, BIG i KRD
  • wymagane posiadanie stałego źródła dochodu

Opinie o Provident

4.3/5 (głosów: 12)

Oddaj głos

Provident specjalizuje się w udzielaniu szybkich pożyczek gotówkowych indywidualnym klientom.

Firma udziela jednak również pożyczek osobom fizycznym prowadzącym własną firmę. Oferuje pożyczki spłacane w ratach tygodniowych (na okres od 30 do 90 tygodni) lub w ratach miesięcznych (na okres od 3 do 24 miesięcy). Klient ma możliwość wyboru zarówno sposobu zaciągnięcia jak i spłaty pożyczki. Istnieją cztery możliwości:

  • Pożyczka Dopasowana na konto z miesięczną ratą – umowa pożyczki zawarta za pośrednictwem doradcy, wypłata pożyczki następuje przelewem na rachunek bankowy, spłaty dokonywane są również przelewami raz w miesiącu
  • Pożyczka Dopasowana w Gotówce z miesięczną ratą – obsługa pożyczki przez doradcę Providenta, wypłata i spłaty dokonywane w gotówce, rata płatna raz w miesiącu
  • Pożyczka Dopasowana w Gotówce z tygodniową ratą – obsługa pożyczki przez doradcę Providenta, niskie raty płatne co tydzień
  • Pożyczka Samoobsługowa – pożyczka przez internet, wypłata następuje na konto, spłaty rat również dokonywane są na konto raz w miesiącu

Oferta z obsługą domową jest atrakcyjna przede wszystkim dla tych, którzy cenią sobie kontakt bezpośredni z firmą (czują się wtedy pewniej).

Pożyczki w Provident Polska są szybko dostępne i bardzo wygodne. Do udzielenia pożyczki nie są wymagani poręczyciele. Koszty pożyczki są stałe i znane przed podpisaniem umowy przez klienta. Firma nie stosuje żadnych ukrytych opłat.

Cennik kredytu

Cennik firmy Provident jest jasno określony na stronie internetowej provident.pl. Jest tam przeprowadzana tzw. symulacja kredytowa, który pozwala na dobranie pożyczki odpowiednio do wymagań klienta. Pokazuje ona tabelę rat, w której zawiera się:

  • kwota zaciąganego zobowiązania
  • termin zwrotu pożyczki Provident
  • wysokość raty tygodniowej lub miesięcznej
  • całkowita suma rat do zapłaty może różnić się w zależności od tego czy klient bierze pożyczkę po raz pierwszy w Providencie, czy też robi to po raz kolejny. Uzależnione jest to również od rodzaju kredytu.

Z punktu widzenia klientów najważniejsze jest to ile można pożyczyć w Provident. Klienci mogą ubiegać się o pożyczkę w kwocie nawet do 15 000 zł.

Oprocentowanie w Provident Polska

To co najbardziej interesuje klientów, to oczywiście na jaki procent zaciągane są pożyczki. Procent ten jest tutaj stosunkowo wysoki. Poniżej reprezentatywny przykład dla Pożyczki Dopasowanej w ratach miesięcznych w Gotówce / na Konto:

  • całkowita kwota pożyczki – 2500,00 zł
  • łączna kwota odsetek – 194,12 zł
  • opłata przygotowawcza – 40,00 zł
  • prowizja – 917,00 zł
  • opłata za elastyczny plan spłat – 393,00 zł
  • oprocentowanie stałe – 10%
  • czas obowiązywania umowy – 12 miesięcy
  • wysokość miesięcznych rat: 337,01 zł
  • całkowita kwota do zapłaty przez Konsumenta – 4044,12 zł
  • Rzeczywista Roczna Stopa Oprocentowania – 160,5%
  • łączne zobowiązanie do spłaty – 1963,53 zł
    Kalkulacja została dokonana na dzień 11.05.2017 na reprezentatywnym przykładzie.

Provident – jakie raty?

Raty w Providencie są obliczane w tygodniowym lub miesięcznym rozliczeniu. Klient zwraca firmie określoną ratę raz w tygodniu lub raz w miesiącu. Możliwość takiego wyboru to rozwiązanie niespotykane w innych firmach pożyczkowych. Kwota takiej raty nie jest wysoka. Przykładowo przy kredycie 3100 zł na 60 tygodni, jedna rata wynosi 487,04   zł.

Zasady otrzymania kredytu w Provident Polska

Aby otrzymać pożyczkę w Provident Polska należy spełnić tylko kilka warunków:

  • być osobą pełnoletnią,
  • posiadać stałe zameldowanie poświadczone wpisem w dowodzie osobistym
  • mieć stałe źródło dochodu (pensja z umowy o pracę, dzieło lub zlecenie, renta lub emerytura).

Za każdym razem oceniana jest indywidualna sytuacja klienta. Doradca pomaga ustalić, czy wysokość pożyczki jest odpowiednia dla jego możliwości finansowych.

Formalności przy zaciąganiu kredytu

Proces zaciągania pożyczki w Providencie jest bardzo prosty. Istnieje kilka sposobów zaciągnięcia kredytu:

  • drogą elektroniczną,
  • poprzez stronę provident.pl (Pożyczka Samoobsługowa online)
  • przez SMS (możliwość umówienia kontaktu z doradcą)
  • przez telefon
  • bezpośrednio w oddziale Provident Polska

Przez Internet:

  1. Na początku klient wybiera na stronie internetowej wysokość kwoty pożyczki. Czas trwania spłaty jest automatycznie generowany przez kalkulator. Zwykle jest kilka możliwości do wyboru (3,6, 12, 18 i 24 miesiące)
  2. Następnie klient podejmuje decyzję, która opcja najbardziej mu odpowiada i klika wybierz
  3. Klient uzupełnia następnie dane niezbędne do udzielenia pożyczki m.in.: imię, nazwisko, PESEL, nr dowodu, stan cywilny, liczba osób na utrzymaniu, status zatrudnienia czy nazwa pracodawcy
  4. W ten sposób może złożyć wniosek o pożyczkę, a w ciągu kilku minut otrzymuje decyzję oraz informację o dalszych krokach niezbędnych do uzyskania środków finansowych.

Nieco inaczej wygląda to w przypadku kontaktu z firmą przez SMS lub telefon. Na wysłaną wiadomość do firmy natychmiast odpowiada doradca Provident, dzwoniąc na podany numer. W przypadku, gdy to klient dzwoni do firmy, on płaci za rozmowę. Doradcy są do dyspozycji klientów dni w tygodniu, w godzinach od 7 do 21.
W przypadku kontaktu bezpośredniego, umowa jest podpisywana na miejscu, w oddziale.

Provident udziela pożyczek nie również osobom fizycznym prowadzącym własną działalność gospodarczą. Procedura w takim przypadku jest równie szybka, a formalności ograniczone do minimum. Przy wnioskowaniu wystarczy potwierdzenie wpisu do rejestru CEIDG (Centralna Ewidencja i Informacja o Działalności Gospodarczej). Dodatkowym atutem jest możliwość wliczenia kosztów pożyczki w koszty prowadzonej działalności gospodarczej.

Proces spłaty należności

Spłata pożyczki w Providencie wygląda nieco inaczej niż w podobnych instytucjach. Klient ma do wyboru tradycyjną formę spłaty należności, poprzez przelew bankowy lub bezpośredni sposób spłaty kredytu we własnym domu. W tym drugim przypadku, to przedstawiciel firmy Provident Polska przychodzi co tydzień do domu klienta, aby odebrać należność.

Sprawdzane bazy dłużników

  • BIK
  • BIG
  • CRIF
  • ERIF
  • KBIG
  • KRD
  • PWIP
  • Kaczmarski Group

Pożyczka w pigułce

Kwota300 - 20000 zł
Okres spłaty3 - 48 miesięcy
Oprocentowanie (RRSO)19,75%
Czas wypłaty pożyczki15 minut
Weryfikacja w BIK TAK
Zaświadczenie o zarobkach TAK
Ocena firmy
4.3/5 (głosów: 12)

Komentarze (20)

  • Erek2015-07-25 10:40:54

    Umowy tam mają pożyczki są proste, przejrzyste i nie zawierają żadnych ukrytych kosztów

  • Marek2015-07-25 10:39:54

    Ludzie nie bierzcie tam pożyczki, złodzieje

  • Tato2015-07-24 11:39:59

    Nie no, co tu dużo gadać, Provident rządzi ;p

  • Grzes902015-07-24 11:39:42

    Też Oczywiście Polecam bo ma chyba najlepszą ofertę na pożyczki ratalne.

  • Bezczelny2015-07-24 11:38:57

    Od lat regularnie korzystam z Providenta ;D

  • Muniek2015-07-23 10:37:08

    Noooo długoletnia firma, z jasnymi zasadami, bez większych problemów też polecam.

  • Marianw5k2015-07-23 10:36:19

    No tak a osoby, które skorzystały i spłaciły w terminie chwalą providenta

  • Omega2015-07-23 10:35:31

    Hej, ja w providencie pożyczki nie brałem ale dowiadywałem się sporo na ten temat więc chętnie udzielę się i wyrażę swoje opinie - polecam ;D

  • Rudi992015-07-15 10:37:53

    Ja tu mogłem dostać pożyczkę 1200zł , więc warto nie skakać z firmy na firmę, tylko wybrać Providenta, bo za każdą dobrze spłaconą chwilówkę, limit kredytu się zwiększa. Polecam

  • Geniusz2015-07-15 10:36:36

    Sama nazwa mówi za siebie, a gotówkę miałem ekspresowo na koncie, co mnie niesamowicie zaskoczyło.

  • Misiek6662015-07-15 10:35:17

    Polecam oferta jest najlepszą ze wszystkich, serio polecam!

  • Geniusz2015-07-09 10:23:32

    Atuty ich to na pewno, to że pożyczkę można brać bez poręczycieli i zgody współmałżonka, W większości przypadków do wzięcia pożyczki potrzebny jest jedynie dowód tożsamości lub inny dokument potwierdzający dane adresowe.

  • Dumny2015-07-09 10:22:23

    A standardowa wysokość z tego co ustaliłem to od 300 do 3000 zł.

  • Kazek2015-07-09 10:21:39

    Siema tam pożyczka gotówkowa wysokość do 5 000 zł nawet dostępna super sprawa!

  • Paulo2015-07-07 10:38:36

    Witam Was pożyczka tam fajna sprawa - fajnie, jasne zasady, wygodnie i przede wszystkim szybko, co miało kluczowe znaczenie.

  • Dariusz2015-07-07 10:34:00

    Ja potrzebuje 3tys sprawdziłem na ich kalkulatorze ze biorąc na rok rata tyg wynosi ok 60zl - więc się nawet nie zastanawiam ;)

  • Jolka2015-07-07 10:32:37

    Jestem bardzo zadowolona., bo jako osoba oficjalnie bezrobotna nie mam szans na kredyt w banku, firma jest ok np. w ubiegłym roku potrzebowałam 1000zl, chciałam z przelewem na konto, bo tak jest taniej. Rata wynosiła ok 22zł - polecam!

  • Marcinek2015-07-03 11:47:18

    Fajnie, że jest taka opcja jak: Przelewy (spłata na konto), gdy otrzymamy 1.000 zł na blisko rok (45 tygodni), będziemy zobowiązany spłacić 1.349,22 zł (tygodniowa rata: 29,99 zł). Więc nie jest źle mogę śmiało polecić!

  • Radzik2015-07-03 11:45:39

    Witam tan na stronie www.provident.pl jest kalkulator pożyczkowy, w którym klient może sprawdzić koszty pożyczek na we wszystkich możliwych opcjach i ramach czasowych.

  • Juliusz2015-07-03 11:45:06

    Witam, pożyczki tam są proste, przejrzyste i nie zawierają żadnych ukrytych kosztów, a klient poznaje m.in. całkowity koszt pożyczki, wysokość rat i koszty obsługi pożyczki od razu, więc polecam.

ProvidentSprawdź